Wat is een gevoelige huid?
In de regel zijn er drie categorieën huidtype in te delen: droog/gevoelig, normaal/gecombineerd of een vette huid. De hoeveelheid talg op je huid bepaalt welk huidtype je hebt. De talgniveaus veranderen met de leeftijd, het seizoen (het is het hoogst in de zomer) en worden beïnvloed door ons dieet en hormonale invloeden. Een droge/gevoelige huid kan zowel vochtarm als vetarm zijn.
De meeste mensen denken vaak dat ze een gevoelige huid hebben. Maar wat is nou eigenlijk een gevoelige huid?
Je hebt een gevoelige huid als je huid heftiger reageert dan normaal op invloeden van buitenaf.
Dat kan zich op verschillende manieren uiten:
• roodheid en irritaties (jeuk, een brandend en prikkend gevoel)
• De huid voelt gespannen aan
• Droge huid en schilfers
• Dunne en kwetsbare huid
Oorzaak
Een gevoelige huid is genetisch bepaald, deze huid is dun en kwetsbaar. Een gevoelige huid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een onderliggende chronische huidaandoening, zoals bij rosacea (zie blog rosacea). Soms kan een allergie voor een bepaalde stof in cosmetica de oorzaak zijn. Maar in de meeste gevallen zijn wij zelf de ‘veroorzakers’ van een gevoelige huid. Dus iedereen kan een gevoelig geworden huid krijgen. Denk hierbij aan UV stralen, wind, regen, hitte, kou, airconditioning, zeep, water, cosmetica, voeding, alcoholgebruik, stress, hormonale factoren, medicijngebruik, verkeerd productgebruik en levensstijl. De huidbarriere (beschermlaag van je huid) raakt dan verstoord. Als je bijvoorbeeld veel buiten bent en je hebt jouw huid niet goed genoeg beschermd, kan je dus een geïrriteerde/gevoelige huid krijgen.
De meest voorkomende oorzaak van een gevoelig geworden huid is verkeerd productgebruik. Velen van ons weten niet precies wat voor een huidtype ze hebben, dan is de kans groot dat je producten koopt die niet bij de behoefte van jouw huid passen. Hierdoor ontstaat er disbalans in de huid. Je huid maakt dan toxines aan. Het gevolg hiervan is dat o.a. de langerhanscellen in de huid overprikkeld raken, waardoor je huid veel heftiger reageert. Laat een huidspecialiste jouw huid goed beoordelen, zodat je de juiste keuzes kunt maken. Zorg dat je je eigen huid goed leert ‘kennen’ en zoek samen met de huidspecialiste uit wat de behoefte is van jouw huid. Beetje bij beetje zal jouw huid steeds meer bestand worden tegen invloeden van buitenaf.
Er kan ook een disbalans zijn in de darmen, deze kunnen zorgen voor beschadiging van plaatselijke cellen. Een disbalans kan ook in het hormoonstelsel optreden, het immuunsysteem en zelfs in je emoties. Dit kan ook invloed hebben op je huid, wat zich kan uiten in allerlei vormen.
Gevoelige huid door dehydratatie
Een huid met vocht tekort is vaak een voorloper van een gevoelige huid. Voor een optimale gehydrateerde huid, is het belangrijk dat er zo min mogelijk vocht uit de huid verloren gaat. Bepalend hiervoor is de aanwezigheid van talg en van de overige huideigen vetten in de bovenste laag van de huid. Als een huid vocht te kort heeft, dan kunnen de schadelijke invloeden van buitenaf minder goed worden tegengehouden. De huid gaat irriteren, zoals jeuk en een rode huid tot gevolg hebben. Zorg ervoor dat je de juiste producten op jouw huid gebruikt. Want als je verkeerde producten gebruikt kan je de beschermlaag van je huid beschadigen. Ik kom het regelmatig tegen in de salon. Het eerste waarmee we dan starten is het vochtniveau in de huid te normaliseren. En wanneer de basis dan goed is, kunnen we overgaan op milde exfoliatie (verwijderen van dode huidcellen). Waardoor een goede, gezonde huid te voorschijn komt. De huid zal steeds sterker worden, doordat het vochtniveau en het vetgehalte in balans zijn.
Gevoelige huid door huidmicrobioom
Op onze huid leven miljarden micro-organismen. Dit is een combinatie van schimmels, bacteriën en gisten die groeien op het huidoppervlak en in de poriën. Bij een gezonde huid zijn deze volledig uitgebalanceerd en op elkaar afgestemd. Het is een eerstelijns afweer van de huid. Bij een gevoelige huid kan er sprake zijn van een disbalans. ‘Ziekmakende’ microben kunnen zorgen voor een afname van de ‘gezonde’ microben en zo schade aanrichten. Denk hierbij aan bacteriën en virussen. Dit kost tijd om de huid weer volledig te herstellen, waardoor de huid dus tijdelijk extra gevoelig kan zijn voor invloeden van buitenaf.
Gevoelige huid door auto-immuunziekte
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Je afweersysteem kan te sterk werken en richt zich op externe factoren. Dit zie je vaak bij allergieën en eczeem. Of je afweersysteem werkt te zwak en richt zich onvoldoende op externe factoren, waardoor je gevoeliger bent voor ‘ziekmakende’ bacteriën. Bij auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Hierdoor kunnen ontstekingsreacties ontstaan in onder andere gewrichtskapsels, ogen en huid.
Testen
Vaak reageren mensen met een gevoelige huid sterk op ingrediënten in een product. Dan is het goed om een patchtest te doen, voordat je het product gaat gebruiken. Breng dan het product eenmalig aan in de elleboog en kijk binnen 24 uur naar de reactie. Je kan ook een ROAT test uitvoeren. Dat is 4 dagen lang, elke ochtend en avond het product aan de binnenkant van je elleboog aanbrengen of achter je oor. Indien er een reactie ontstaat stop je onmiddellijk. Noteer voor jezelf van welk product je een reactie krijgt. Probeer zo te achterhalen voor welke producten/ingrediënten je overgevoelig bent. Ontstaat er ernstige roodheid, eczeem en/of blaren vraag dan om een doorverwijzing naar een dermatoloog. Deze kan dan een plaktest uitvoeren om te kijken waar je allergisch voor bent.
Advies bij zéér gevoelige huid
Als je een zéér gevoelige huid hebt, met ernstige roodheid, eczeem en/of blaren adviseer ik je om een afspraak te maken bij de dermatoloog. Ik heb hieronder alvast wat tips voor je met betrekking tot producten.
• Vermijd de volgende ingrediënten in producten: fruitzuren, salicylzuur, retinoiden, ureum, natriumlaurylsulfaat, vitamine C en E, lanoline, polyleenglycol en chemische filters. Staan deze ingrediënten achteraan op de INCI lijst (ingrediënten lijst achter op het product of verpakking) dan kan het zijn dat het geen invloed heeft op de gevoeligheid van jouw huid.
• Gebruik producten met zo weinig mogelijk irriterende bestanddelen, dit geldt ook voor make-up.
• Je kan altijd een patchtest of een ROAT test bij jezelf uitvoeren.
• Je kan ook stoppen met alle producten die je hebt en wanneer je huid tot rust is gekomen, dan gebruik je één voor één het product dat je wilt gebruiken met tussenpozen van 2 weken. Op deze manier kan achterhalen voor welk product je overgevoelig bent.
• Houdt er wel rekening mee dat na het stoppen van producten met irriterende ingrediënten het volledige herstel van de huid nog 6 tot 12 maanden kan duren.
Behandeling van een gevoelige huid
Na een uitgebreide huidanalyse ga ik een behandeling uitvoeren die het beste bij jouw huid past. We gaan er in ieder geval voor zorgen dat jouw huid beter bestand wordt tegen invloeden van buitenaf. Dat gaat als volgt:
• Het vochtgehalte in de huid herstellen
• Ervoor zorgen dat het vet-en vochtgehalte in balans is, zodat je niet opnieuw vocht uit je huid verliest (TEWL)
• Verwijderen van dode hoorncellen op basis van een enzymatische peeling, zodat we de huid niet overprikkelen
• Toevoegen van actieve werkstoffen om de algehele huidconditie te verbeteren
• Productadvies voor thuisgebruik om het genezingsproces te versnellen.
Als de huid weer in goede conditie is kunnen we de behandeling gaan intensiveren. Zodat we ook de lederhuid kunnen gaan verstevigen, waardoor de huid nog sterker wordt. Het bijkomend voordeel is dat je meer collageen gaat aanmaken, dus een strakkere, jonger uitziende huid krijgt.
Ik kan mij voorstellen dat je na het lezen van deze blog vragen hebt. Stuur mij dan een WhatsApp bericht of maak een afspraak voor een behandeling (Facial). Je kan ook een huidadvies gesprek inplannen op mijn website.
Stralende groet, Laura