Skip to main content

Eczeem is een veelvoorkomende huidziekte. Het is een chronische huidaandoening en komt alleen voor in de huid. Er zijn veel verschillende soorten eczeem, maar constitutioneel en contacteczeem zijn de meest voorkomende. Door de jeuk, het steeds willen krabben en de hierdoor veroorzaakte wondjes heeft de ziekte veel invloed op het dagelijks leven. Soms is er één enkele plaats aangedaan, zoals gezicht of hand, anderzijds kan ook de hele huid eczeem vertonen. Eczeem is niet besmettelijk.

Bij eczeem is er sprake van ontsteking van de huid. De verschijnselen van een ontsteking zijn roodheid, zwelling en warm aanvoelen van de huid. Andere typische kenmerken zijn vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers en kloofjes.

Eczeem kent twee fases: accuut en chronisch.
– Bij accuut eczeem heb je roodheid, zwelling, vochtblaasjes en vochtafscheiding. Daarna drogen de blaasjes in, de huid gaat schilferen en er vormen korsten.
– Bij chronisch eczeem neemt de roodheid af, maar de schilfering en korstvorming nemen toe. De huid wordt ook dikker en er kunnen kloven ontstaan.

Kinderen kunnen over eczeem heen groeien, maar voor volwassenen is het blijvend aanwezig. Met de juiste leefstijl en adviezen van een huidspecialist, dermatoloog, orthomoleculaire arts, diëtiste en/of mesoloog kan je goed ondersteund worden.

Constitutioneel Eczeem
Het wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Een atopie is de aanleg om specifieke antistoffen aan te maken tegen invloeden uit de omgeving. Het ontstaat dus vaak door een combinatie van aanleg en ongunstige omgevingsfactoren. Vaak heb je dan ook allergische klachten, zoals hooikoorts en astma (80%). Meestal is eczeem aanwezig in de plooien van de ellebogen en knieën, de nek, hals, het gelaat en de polsen, handen en soms enkels. Bij baby’s is het aanwezig in het gezicht (wangen en achter de oren). Constitutioneel eczeem kan korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Accuut opvlammen van het eczeem blijft mogelijk.

Probeer te achterhalen wat voor jou de triggers zijn die eczeem verergeren en probeer er dan voor te zorgen dat je ‘de prikkels’ zoveel mogelijk vermijdt. Zo’n trigger is groot genoeg om het immuunsysteem overhoop te gooien.

Behandeling
Bij constitutioneel eczeem is het verstandig om je twee keer per dag in te smeren met een vette zalf of volle crème. Dit zorgt voor een beschermlaag op de huid, waardoor de huid minder snel uitdroogt. De huidbarrière is defect, dus verlies je gemakkelijk vocht uit de huid (TEWL) en je huid is niet goed genoeg beschermd tegen invloeden van buitenaf. Door de huid vettig te houden heb je minder last van de symptomen. Ben je onder behandeling van een dermatoloog, dan zal hij/zij in veel gevallen hormoonzalf voorschrijven om de ontsteking in de huid te remmen. Daarnaast kunnen teerzalven en de nieuwste middelen zoals elidel en protopic worden voorgeschreven. Ook kan lichttherapie worden toegepast om ontsteking in de huid te verminderen.

Contacteczeem
Er zijn twee soorten contacteczeem: irritatie (90%) en allergisch (10%) contacteczeem. Bij beiden wordt de huid rood, jeukt, schilfert en is opgezwollen. In meer dan 80% van de gevallen komt het voor op de handen (zie ook mijn blog over handeczeem). Een huidallergie onderzoek zal moeten uitwijzen welke vorm je hebt, de dermatoloog voert dan een plaktest uit. Bij irritatie contacteczeem overheerst de schadelijke invloed van buitenaf. Het eczeem begint vaak onder de ring, omdat daar resten van agressieve stoffen achterblijven.

Bij allergisch contacteczeem is een allergeen verantwoordelijk voor de allergische reactie op de huid. Je immuunsysteem reageert op stoffen uit de omgeving die in principe onschadelijk zijn. De meestvoorkomende allergenen voor contacteczeem vind je in parfum grondstoffen, zoals fragrancemix, perubalsem en colofaan. Nog een bekend allergeen is kobalt en nikkel, ben je voor één van de twee metalen allergisch, dan heb je waarschijnlijk een chroomallergie. Conserveermiddelen zoals parabenen of methylisothiazolinonen kunnen ook veroorzakers zijn van allergie contacteczeem.

Triggers en irriterende stoffen
Er zijn nog talloze triggers en irriterende stoffen die contacteczeem kunnen veroorzaken, zoals:
• Zeep, afwasmiddel, oplosmiddelen (terpentine)
• Haarverf en permanent vloeistof
• Sulfaten : schuimende werkstoffen in reinigingsproducten ( Sodium Lauryl Sulfate SLS, Sodium Laureth Sulphate SLES)
• Aceton
• Formaldehyde zit in nagelsverharders
• Noten, koemelk, eieren, tarwe, soja, histamine rijk voedsel
• Sap van groente, fruit, vlees en vis
• Huisstofmijt, hooikoorts
• Zwangerschapshormonen of hormonale schommelingen
Deze lijst is zeker niet compleet, er zijn veel meer oorzaken/ingrediënten die contacteczeem  kunnen veroorzaken. Het is te veel om hier dieper op in te gaan.
Maar weet dat je een allergie opbouwt. Ben je eenmaal allergisch voor een allergeen, dan is dat voor altijd!

Hieronder volgen nog een aantal andere vormen van eczeem, deze zal ik kort toelichten.

Dishidrotisch eczeem
Dit is een accuut optredend of chronisch verlopend eczeem. Deze wordt gekenmerkt door hevig jeukende blaasjes aan de zijkanten van de vingers, handpalmen en/of voeten. Later drogen de blaasjes in en ontstaat er schilfering. Deze vorm van eczeem is soms het gevolg van een schimmelinfectie aan de voeten.

Nummulair eczeem
Bij dit eczeem heb je muntvormige plekken van verschillende grootte, vaak op de ledenmaten. Dit komt vaker voor bij mensen boven de 40 jaar. Dikwijls is dit eczeem een uiting van spanning.

Seborrhoisch eczeem
Bij baby’s tot 9 maanden zijn het vettige schilferende plekken op de schedelhuid (berg). Bij volwassen is er sprake van rood-gelige, schilferende huidaandoening waar veel talgklieren aanwezig zijn. Zoals behaarde hoofdhuid, haarlijn, de wenkbrauwen, wimpers, tussen de plooien van de neus en overige plooien van het lichaam. Overmatig talg en gist zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het ontstaan van seborrhoïsch eczeem. Emotionele spanningen kunnen seborrhoïsch eczeem verergeren. Maar ook koude, droge lucht. Met name in herfst en winter met de koude lucht buiten en droge lucht binnen door centraal verwarming. Om deze reden is het vaak in de koudere maanden erger. Een veel gebruikt medicijn dat de dermatoloog voorschrijft is ketoconazol crème/gel.

Wat kan je zelf doen:
• Douche niet te lang en te warm
• Na douchen goed, maar voorzichtig afdrogen, met name tussen de plooien
• Geen zeep gebruiken of andere douchegels die de huid irriteren
• Haren regelmatig wassen en goed uitspoelen
• Zonlicht verminderd de klachten, pas op voor verbranding
• Gebruik producten die de huid zo min mogelijk irriteren
• Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden

Craquelé eczeem
Deze vorm van eczeem zie je vaak bij jongeren op romp en benen. De oorzaak is vaak te lang en te heet douchen met te veel doucheschuim. En bij ouderen op de benen door afgenomen herstelvermogen van de huid.

Tips voor thuis
• Gebruik zo min mogelijk zepen of douchegels (natuurlijke vetlaag wordt afgespoeld)
• Douche met lauw water en niet te lang
• Na het douchen je huid droog deppen
• Na douchen direct invetten met een volle crème die een filtertje op de huid legt
• Gebruik milde huidproducten met herstellende bestanddelen die de huid barrière herstellen
• Draag katoenen kleding, geen wol
• Vermijd extreme temperaturen, zowel hitte als kou
• Probeer niet te krabben, je beschadigd je huid (nagels kort, zachtjes wrijven)
• Geef je huid zoveel mogelijk rust
• Drink veel water
• Zinkoxide, calendula en tarwekiemolie hebben een kalmerende werking op de huid en zijn ontstekingsremmend
• Gebruik producten met water aantrekkende bestanddelen zoals ureum
• Ga je huid niet schubben of exfolieren dit tast de huid barrière te veel aan
• Zet de verwarming niet te hoog (te droge lucht)
• Plaats vochtverdampers in huis
• Eet gezond, een voedingsdeskundige kan je hiermee helpen
• Ontspan en vermijd veel stress. Stress zorgt voor ontstekingsreacties

Behandeling in de salon
Als je onder behandeling bent van een dermatoloog, dan is het niet verstandig om bij mij een behandeling te ondergaan. Tenzij je dit hebt overlegd met je behandelende arts. Je hebt namelijk een specifiek behandelplan om je huid zo goed mogelijk te behandelen.

Heb je enkele eczeem plekjes, dan kan je prima bij mij een behandeling (Facial) ondergaan.
We zullen een behandeling uitvoeren met milde producten op basis van plantaardige oliën, omdat een eczeem huid extreem droog is. Ik zal jouw huid nauwlettend in de gaten houden op eventuele reacties. Zo kunnen we het gebruik van ingrediënten langzaam gaan opbouwen. Het doel van de behandeling is om de afvoer van afvalstoffen te stimuleren, waardoor de huidconditie verbetert. Bij twijfel kunnen we van te voren ook een patchtest uitvoeren of een ROAT test.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of andere vragen, stuur mij dan een WhatsApp bericht of maak een afspraak voor een Facial behandeling. Je kan natuurlijk ook een huidadvies gesprek inplannen op mijn website bij huidverzorging.

Stralende groet, Laura