Skip to main content

Handeczeem

In deze tijd (COVID-19) met het advies om veelvuldig je handen met zeep te wassen, zullen er veel klachten aan de handen ontstaan. Handhygiëne is één van de belangrijkste maatregelen om overdracht van micro-organisme te voorkomen, dus blijf daar alert op. Met dit blog geef ik tips om handeczeem te voorkomen en hoe je handen zo goed mogelijk kan verzorgen. Weet in ieder geval dat eczeem niet besmettelijk is.

Door veel je handen te wassen, desinfecterende handalcohol te gebruiken en andere invloeden van buitenaf, kan het dunne vetlaagje op onze huid verdwijnen. Hierdoor kan je huid het vocht niet goed vasthouden en ontwikkel je een droge huid. Je bent dan ook minder goed beschermd tegen schadelijke indringers zoals schimmels, virussen en bacteriën. In een milde vorm is er vaak lichte schilfering zonder klachten, maar als de huid heel droog wordt, ontstaat er jeuk en eczeem. Ook kan er een samenhang zijn met constitutioneel eczeem, contacteczeem of dishydrotisch eczeem (zie ook het blog over eczeem).

Bij handeczeem zijn de meest voorkomende verschijnselen roodheid, zwelling, bultjes en/of blaasjes. Bij chronische handeczeem is er sprake van schilfering op de huid, een verdikte huid, dat vaak gepaard gaat met pijnlijke kloven. Neem het serieus, ga ermee naar de dermatoloog. Als je blaasjes en rode bultjes hebt, is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Als je eenmaal handeczeem hebt opgelopen is het lastig om er vanaf te komen. Dus hoe sneller je het laat behandelen, hoe groter de kans is dat het overgaat. Vaak wordt gedacht dat kloofjes in de winterperiode normaal zijn, maar dit is een beginfase van handeczeem.

Tips
• Was je handen met lauw water, niet langer dan 1 min.
• Gebruik een hypoallergene zeepoplossing, zonder parfum en zonder ‘schuurmiddel’. Met bijvoorbeeld glycerin, panthenol en bisabolol
• Een product op oliebasis, zonder zeep en parfumvrij, voorkomt dat het vetlaagje op de huid verdwijnt. Dit verkleint de kans op irritatie.
• Zeep zoveel mogelijk je handen aan de binnenkant in.
• Dep na het wassen de handen droog.
• Gebruik een handalcohol met verzorgende bestanddelen, breng voldoende (kuiltje in 1 hand gevuld) aan op je droge handen en wrijf (30 sec) totdat ze droog zijn. Vergeet vingertoppen, duimen, tussen de vingers en polsen niet
• Vermijd direct huidcontact met irriterende stoffen en allergenen (zie blog over eczeem).
• Als je veel met water en schoonmaakmiddelen in aanraking komt, draag dan nitril handschoenen.
• Draag geen sieraden. Hier blijft vocht achter hangen en dit gaat broeien. Hier ontstaat vaak als eerste handeczeem.
• Gebruik na het drogen een vette crème zonder parfum, met helende, ontstekingsremmende en voedende ingrediënten. Doe dit ook tussendoor en voor het slapen gaan. Je legt als het ware een extra afsluitbaar laagje op je huid, waardoor je geen vocht kan verliezen (TEWL). Denk hierbij aan cetomacrogolzalf, lanettezalf, koelzalf of vaseline. Ga daarna over op een voedende handcrème met bijvoorbeeld niacinamide, glycerin en ureum.
• Smeer je handen niet in met bodylotion, hier zit te veel water in en dat droogt de huid juist uit.
• Voorkom krabben, je kan beter wrijven of kloppen.
• Koel de jeukende huid met bijvoorbeeld een koude lepel.

Probeer handeczeem te voorkomen door de bovenstaande adviezen op te volgen. Indien je handeczeem heb ga dan naar de dermatoloog, want het is hardnekkig en het kan een langdurig probleem worden. Als je naar aanleiding van dit blog nog vragen hebt, stuur mij dan een Whatsapp bericht of maak een afspraak voor een huidadvies.

Stralende groet, Laura