Skip to main content

Het dragen van een mondkapje… we kunnen er voorlopig niet meer omheen! Helaas kan dat ook huidproblemen veroorzaken, zoals maskne. Je herkent maskne aan een rode, geïrriteerde huid met kleine bultjes en mee-eters.

In dit blog leg ik je uit wat maskne is, je krijgt tips om maskne te verminderen en hoe je het kan voorkomen.

Wat is Maskne?
De medische term van maskne is acne mechanica, dit is een vorm acne dat als gevolg van lokale wrijving en druk acne veroorzaakt. Maskne wordt met name veroorzaakt door een combinatie van wrijving en druk tussen gezicht en masker. De chronische wrijving verstoort je huid barrière, de beschermende huid oliën en vetten worden geabsorbeerd en vocht wordt onttrokken uit de huid. In combinatie met een vochtige omgeving ten gevolge van ademhaling ontstaat er een vochtig milieu waarin bacteriën en gisten beter kunnen groeien. Door het langdurig dragen van een mondmasker kunnen er puistjes, bultjes, roodheid en/ of irritatie ontstaan met name op het gebied rondom de mond.

Door de constante wrijving van het masker kunnen ook de pigmentcellen in de huid geactiveerd worden, waardoor je last kan krijgen van pigmentvlekken. Gebruik daarom altijd een goede zonnebrandcrème als je naar buiten gaat, zo voorkom je pigmentvlekken.
Sommige reageren ook op bepaalde chemicaliën waarmee de (medische)mondmaskers zijn geïmpregneerd, dit is een vorm van contact dermatitis.
Ook de elastiekjes achter je oren kunnen zorgen voor een ruwe, geïrriteerde huid.

Let er op dat je maskne niet verward met een uitbraak van acne, want acne moet je anders behandelen dan maskne. Bij een acne is salicylzuur hét ingrediënt om de huid te kalmeren, terwijl dat salicylzuur bij maskne de huid juist zal irriteren.

Behandeling maskne
Maskne kan het beste behandeld kan worden door een huisarts of dermatoloog. In de meeste gevallen zal er een crème voorgeschreven worden met een laag percentage corticosteroïden met werkzame stoffen om de huid barrière te beschermen. Gebruik deze crème alleen op het aangedane gebied, totdat het probleem is opgelost. Om de huid niet te veel te irriteren is het belangrijk de huid te reinigen met een milde reiniging, doe dit 2x per dag. Laat je niet verleiden tot het gebruik van producten voor de acne huid, deze zijn veel te heftig voor jouw huid en zullen het probleem erger maken.

Behandeling acne
Naast maskne is er ook nog de normale acne uitbraak, die bij sommige mensen sowieso vaak voorkomt in het gebied rondom de mond. Door de wrijving en de afsluitende werking van het masker, wat zorgt voor een vochtig klimaat, ontstaat er een ideale groei situatie voor de P.acnes bacterie. De talgproductie raakt uit balans en er zullen steeds meer ontstekingen ontstaan. Kies in dit geval voor producten met salicylzuur, dit heeft een exfoliërende, kalmerende en ontstekingsremmende werking. Het maakt tot diep in de poriën schoon, verwijdert opgehoopt vuil en talg, kalmeert, vermindert roodheid en helpt de talgproductie weer in balans te brengen. Salicylzuur heeft bovendien dezelfde chemische opbouw als aspirine; hierdoor werkt het meteen ook ontstekingsremmend.
Wat kan je zelf doen?
• Reinig je gezicht iedere ochtend en avond met een milde reiniging
• Kies voor een wegwerp mondmasker en gebruik deze eenmalig
• Ga je voor duurzaamheid? Gebruik dan een zijden of 100% katoenen masker, deze ademt
• Reinig dit masker ieder dag met parfum vrije middelen en spoel goed uit
• Verwissel het liefst om de twee uur van mondkapje
• Bewaar schoon mondkapje in een afgesloten zakje
• Zorg dat het masker goed aansluit, zodat er minder wrijving ontstaat
• Kies de juiste huidverzorgingsproducten
• Draag geen make-up onder je mondkapje, dit verstopt de poriën en veroorzaakt ontstekingen

Huidverzorging bij maskne
De juiste verzorging van je huid is essentieel bij maskne. Het is belangrijk om gebruik te maken van herstellende en kalmerende huidverzorging:
• Milde reiniging, iedere ochtend en ieder avond
• Geen irriterende ingrediënten in producten zoals parfum, parabenen en alcohol
• Gebruik een product met niacinamide, dit vermindert de talgproductie, ontstekingen en herstelt de huid barrière
• Vitamine E heeft een herstellende functie voor de huid barrière
• Hyaluronzuur zorgt voor extra hydratatie
• Zorg ervoor dat de ingrediënten niet te actief zijn, deze kunnen de huid irriteren
• Gebruik overdag een minerale zonbescherming met zinkoxide en titaniumdioxide, deze veroorzaken minder huidirritatie

Heb je een acne uitbraak:
• Spuit salicylzuur(2%) in je mondmasker en föhn het droog (niet bij medische mondmaskers)
• Reinig je huid met de juiste reiniging, iedere ochtend en avond (2x achter elkaar)
• Gebruik producten die de hydratatie op peil brengen, zoals ureum of hyaluronzuur
• Exfolieer je huid regelmatig, zodat de dode huidcellen verwijderd worden en het talg in je huid niet kan ophopen
• Gebruik ingrediënten die de talgproductie remmen en reguleren, zoals niacinamide, amandelzuur en salicylzuur. Gebruik alleen in de avond fruitzuren op je huid, omdat ze overdag nog meer huidirritatie kunnen veroorzaken onder een afgesloten masker
• Vermijd volle crèmes of een crème op olie basis
• Kies een SPF die niet comedogeen is (waardoor je geen puistjes krijgt)

Behandeling in de salon
Ik hoop dat je na het lezen van dit blog aan de slag kan met alle tips die je hebt gekregen. Zorg in ieder geval voor een goede dagelijkse huidverzorging dat afgestemd is op jouw huidtype. Kom je er zelf niet uit, dan help ik je graag met het geven van het juiste advies. Boek dan een huidadvies gesprek op mijn website of maak een afspraak voor een behandeling (Facial), zodat ik de huid direct een boost kan geven of indien nodig verzachten. Blijf in ieder geval wel een mondmasker dragen voor bescherming tegen het coronavirus , want hiermee bescherm je anderen en zij jou.
Blijf gezond!

Stralende groet, Laura