Skip to main content

Melasma

By november 1, 2022januari 30th, 2024Schoonheidssalon

Niet alle pigmentvlekken zijn hetzelfde. In deze blog wil ik graag Melasma met jullie bespreken. De precieze oorzaak van Melasma is nog niet bekend. Wel is er sprake van een overmatig pigmentsysteem en worden hormonale factoren als één van de belangrijkste oorzaak gezien. Onder invloed van progesteron en oestrogeen wordt namelijk pigmentaanmaak gestimuleerd.

Zwangerschap en pigmentatie
Tijdens zwangerschap loop je het risico om pigmentvlekken te ontwikkelen, dit wordt ook wel zwangerschapsmasker of Melasma genoemd. Als pigment ontstaat tijdens zwangerschap gebeurt dit meestal in het tweede en derde trimester van je zwangerschap. Onder invloed van hormonen, zonlicht, aanleg en warmte maken de cellen (melanocyten) meer pigment aan dan normaal. Vaak zie je dit op je wangen, voorhoofd, slapen, rond de ogen en rondom je mond.

Hieronder volgen een aantal tips om het zwangerschapsmasker te beperken:
• Smeer je in met een goede SPF die je beschermd tegen UVA/UVB en blauwlicht
• Gebruik een SPF die comedogeen is, tijdens zwangerschap maak je meer talg aan.
• Smeer je om de 2 uur in bij zonkracht 3 en hoger
• Draag een hoed
• Vermijd zoveel mogelijk warmte, door warmte worden de pigmentcellen getriggerd
• Gebruik uit voorzorg pigmentremmende ingrediënten, zoals niacinamide, zouthoutwortel en vitamine C, deze kunnen veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap
• Gebruik tijdens zwangerschap een exfoliant op basis van enzymen, zoals papaya. Op deze manier worden de dode huidcellen op een milde en veilige manier verwijderd
• Pas ook op met je huid na de bevalling. Je lichaam bevat na zwangerschap en/of borstvoeding nog 9 maanden hormonen die je de pigmentcellen kunnen aanwakkeren.

De pigmentvlekken kunnen enkele maanden na de bevalling weer verdwijnen, maar helaas komt het vaker voor dat ze zichtbaar blijven. Pas na de bevalling (en na het geven van borstvoeding) kan je aan de slag met intensieve ingrediënten die je pigmentvlekken in je huid naar de oppervlakte haalt en oplicht. Belangrijke ingrediënten die hiervoor zorgen zijn: glycolzuur, vitamine A, melkzuur, niacinamide, tranexaminezuur en arbutin.

Belangrijk:
Tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding mag je geen producten gebruiken met salicylzuur, tranexaminezuur, retinol of kojiczuur.
Vitamine C en B zijn wel geheel veilig te gebruiken.

Anticonceptie en pigmentatie

Tijdens langdurig gebruik van anticonceptie loop je het risico om pigmentvlekken te ontwikkelen onder invloed van hormonen en blootstelling zon.

De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren namelijk de pigmentaanmaak in de pigmentcellen, waardoor bruine “grillige” vlekken op de huid zichtbaar kunnen worden. Je hormoonhuishouding is op dat moment uit balans en kunnen dus pigmentvlekken veroorzaken. Meestal zie je bij het stoppen van gebruik of overstappen naar andere anticonceptie geen verbetering.

Wat kan ik daartegen doen?
• Blijf met je gezicht uit de zon
• Smeer je in met een goede SPF die je beschermd tegen UVA/UVB en blauwlicht
• Draag een hoed
• Gebruik dagelijks een serum of nachtcrème met krachtigste ingrediënten die pigment remmen en/of oplichten. Zoals niacinamide, arbutin, azelainezuur, tranexamaminezuur en/of melkzuur
• Vermijd grote temperatuursveranderingen zoals sauna, heet douchen
• Vermijd irriterende ingrediënten zoals parfum, parabenen en alcohol in je huidverzorging, deze ingrediënten kunnen pigmentvlekken veroorzaken.
• Gebruik niet teveel exfoliërende ingrediënten (deze verwijderen dode huidcellen, de een beschermlaag is van je huid) vlak voordat je op vakantie gaat.

Overige oorzaken voor Melasma
Er zijn ook andere oorzaken die Melasma kunnen veroorzaken, zoals:
• Erfelijkheid
• Cosmetica , foto allergische reactie door parfum
• Anti-epileptische geneesmiddelen
• Volgens nieuw onderzoek blijkt dat vaatafwijking en inflammatie een belangrijke rol spelen bij melasma

Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentvlekken met als gevolg een niet egale, bruine vlekkerige verkleuring van de huid.

Behandeling
De behandeling van Melasma is om verschillende reden niet eenvoudig. Zo blijven hormonen een belangrijke rol spelen en kan pigment zich ophopen in verschillende huidlagen. Om goed vast te kunnen stellen waar het pigment zich bevindt, maak ik gebruik van een woodlamp. Bevindt het pigment zich in de bovenste laag (epidermaal) , dan kunnen we goed en snel resultaat behalen. Bevindt het pigment zich in de tweede laag (dermaal), dan zal het altijd iets zichtbaar blijven. Het is als het ware ingekapseld, een soort tatoeage. Doel van deze behandelingen zijn om de opperhuid te verdikken, waardoor de pigmentatie in de lederhuid minder zichtbaar wordt.

Pas op met laser behandelingen, het resultaat valt vaak tegen. In het begin verbleekt het, later komt het vaak donkerder terug.
Bij mij, in de salon, zijn er verschillende behandelingen mogelijk die we kunnen uitvoeren bij Melasma. Denk hierbij aan microneedling en pHformula behandelingen.

Ik zal jou een eerlijk advies geven of we de huid kunnen verbeteren. Of dat het beter is om jou door te verwijzen naar een cosmetisch arts KNMG. De nieuwste ontwikkelingen hebben namelijk een positieve invloed op het behandelen van Melasma. Hierbij wordt gebruik gemaakt van medicatie zoals: hydrochinon, tranexaminezuur en intensieve peelings (TCA) met een downtime van een week. Dit is een intensief behandel traject.

Ik zie jou graag in de salon, zodat we goed kunnen bespreken wat voor jou de beste behandeling is.

Stralende groet, Laura