Skip to main content

Psoriasis

Wat is psoriasis
Psoriasis Vulgaris is een chronische huidaandoening waarbij scherp begrensde, rode plekken met witte schilfering op de huid zichtbaar is. De huid is verdikt en de plekken kunnen jeuken. Maar het meest opvallende is de overdadige huidschilfering. De plekken komen vaak voor op de strekkende delen van de ellebogen, knieën en op de rug boven de billen. Soms zijn ook de nagels aangedaan; putjes met geelbruine verkleuring, en loslating van de nagel kan ook voorkomen.

Psoriasis komt evenveel bij mannen als bij vrouwen voor en er bestaat een erfelijke aanleg. Als één van je ouders het heeft, heb je 10% kans om het zelf te krijgen. Bij beide ouders heb je zelfs 50% om het zelf te krijgen. In Europa heeft 2 tot 4% van de bevolking psoriasis, waarvan de meeste patiënten in Scandinavië. In Nederland hebben meer dan 400.000 mensen psoriasis. De ziekte is niet besmettelijk.

Wat gebeurt er in de huid?
Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van huidcellen die onvolledig kunnen rijpen. De huid is opgebouwd uit drie lagen. De opperhuid (bovenste laag van de huid) bestaat uit huidcellen die langzaam afsterven en zo de hoornlaag (die zien we) vormen. Zo krijgt iedereen, met een goede celdeling, één keer in de maand een nieuwe huid. Bij psoriasis is de normale proces van huidvernieuwing verstoord. De huidcellen groeien 7x zo snel als normaal en krijgen niet de kans om volledig uit te groeien, met als gevolg witte huidschilfers die op de huid plakken. Deze versnelde groei gaat gepaard met ontsteking in de huid, daarom wordt de huid dik en rood. Waarom de cellen sneller groeien is nog steeds niet bekend.

Beloop
Vaak worden de huidafwijkingen in de puberteit zichtbaar, maar het kan op elke leeftijd beginnen. Psoriasis heeft een wisselend beloop met hele rustige periodes, afgewisseld met periodes dat psoriasis actief is en de huid ernstig is aangedaan. Keelontsteking en sommige medicijnen kunnen psoriasis verergeren. Omdat het een chronische aandoening is, is het vaak nodig om levenslang een behandeling toe te passen. Door het verlies van huidschilfers, jeuk en veelal zichtbare huidplekken kan dit voor een grote psychische belasting zorgen.

Triggers
• Omgevingsfactoren: roken, alcoholgebruik en leef ritme
• Medische factoren: infectie zoals keelontsteking, andere vormen van psoriasis
• Psychologische factoren: stress, spanning
• Medicatie: lithium, NSAID’s, anti-malariamedicijnen, beta-blokkers, interferon
• Letsels: krabben, schaafwond, ongeval, tatoeage

Verschillende vormen van psoriasis

Psoriasis Vulgaris
Bij 90% van de gevallen is er sprake van chronische plaque psoriasis. Dit is de ‘gewone vorm’ van psoriasis. De plaques zijn over het algemeen symmetrisch verdeeld over het lichaam, met als voorkeursplaatsen ellebogen, knieën, op de rug boven de billen en boven de oren. De aangedane plek is, in de meeste gevallen, bedekt door zilver-witte huidschilfers. Na krabben ontstaat er schilfering en laten de schilfertjes makkelijk los.

Pustuleuze psoriasis
Dit is een zeldzame maar ernstige vorm van psoriasis, waarbij kleine met pus gevulde blaasjes op een felrode huid aanwezig kunnen zijn. Het kan op het gehele lichaam voorkomen of alleen op de handen en voetzolen. Vaak heb je dan ook andere klachten zoals koorts, kortademigheid, hartkloppingen, hoofdpijn en/of misselijkheid.

Psoriasis Inversa
Bij deze vorm is er sprake van scherp begrensde, zalmroze tot rode plaques in de lichaamsplooien. Weinig tot geen schilfering. Meest voorkomende lokalisaties zijn de oksel, onder de borsten, de liezen, de geslachtsdelen of rond de navel. De lichaamsplooien zijn een goede voedingsbodem voor het ontstaan van een schimmel of gist infectie.

Guttateuze psoriasis
In zeer korte tijd kan over het hele lichaam rode, kleine, schilferende psoriasis bultjes ontstaan. Dit zijn zeer kleine druppelvormige plekjes, alsof een verfkwast is uitgeschud. Jeuk kan hierbij op de voorgrond treden. Deze vorm komt vaak voor op kinderleeftijd of jong volwassen. Er bestaat een verband tussen een keelinfectie met de streptokokkenbacterie.

Erythrodermatische psoriasis
Hierbij worden grote huidoppervlakken helderrood gekleurd.

Artritis psoriatica
Dit is een combinatie van psoriasis van de huid en artritis (chronische ontsteking in de gewrichten). Typisch hiervoor is pijn, zwelling en stijfheid aan de gewrichten. Deze diagnose is lastig te stellen, vaak wordt er samengewerkt met een reumatoloog.

Behandeling dermatoloog
Psoriasis kan goed behandeld worden, maar er is nog geen genezende therapie beschikbaar. Alle behandelingen die worden toegepast onderdrukken de ontstekingsreactie, maar nemen de oorzaak niet weg.

Er zijn 3 soorten behandelingen: lokale behandeling (zalven die medicijnen bevatten), lichttherapie en systemische therapie (tabletten). De dermatoloog schrijft een therapie voor die gebaseerd is op de toestand van jouw huid en op het type psoriasis dat je hebt. Ik zal ze kort behandelen:

Lokale behandelingen
Dit is vaak de eerste stap in de behandeling van psoriasis. Het bestaat altijd uit een basis stof (zalf, crème of lotion), een actieve stof en toevoegingen (conserveermiddelen). Actieve werkzame stoffen kunnen zijn: koolteer, ditranol, corticosteroïden en calciptriol.
Vaak is het een kwestie van uitproberen welke zalf behandeling het meest geschikt is. Dit moet altijd onder begeleiding van een dermatoloog.

Lichttherapie
Lichttherapie is ontstaan uit de ervaring dat veel mensen met psoriasis baat hebben bij blootstelling van hun plekken aan zonlicht. Er zijn drie vormen van lichttherapie:
1. UVB lichtkuur
2. UVB laag gedoseerde onderhoudstherapie
3. PUVA kuur
De behandelingen kunnen in het ziekenhuis, poliklinisch, in een dagbehandeling centrum (PUVA) of thuis uitgevoerd worden. De specialist kan jou hier alles over vertellen.

Systemische therapie
Hierbij worden er verschillende medicijnen ingenomen tegen psoriasis. Zowel in tabletvorm als via een injectie (Biologics). Bespreek dit met de dermatoloog.

Behandeling bij mij in de salon
Zoals je al hebt kunnen lezen is psoriasis een chronische huidaandoening, de dermatoloog kan jou hierbij het beste helpen. De behandeling bij mij in de salon is er dan ook niet op gericht om psoriasis te verhelpen of te onderdrukken, maar om te verzachten. Niet alle behandelingen zullen geschikt zijn, zoals intensieve behandelingen.

Na een uitgebreide huidanalyse zal ik de behandeling aanpassen op jouw huid. Het grootste probleem bij psoriasis is vaak de dikke afschilfering op de huid, deze zorgt voor kleine ontstekingen die weer jeuk en roodheid veroorzaken. Ik kan jou helpen met juiste producten voor dagelijks gebruik. Zodat de huid voorzien wordt van de nodige voedingstoffen die de huid te kort komt. We zullen de huid barrière zo veel mogelijk proberen te herstellen en de schilfering te verminderen. Een mooi ingrediënt daarvoor is ureum en Sodium PCA.

Daarnaast zit er in de crèmes ontstekingsremmende bestanddelen, die de jeuk tegengaan. Ze bevatten een hoog vetgehalte om de huid barrière te herstellen. Ook het vochtgehalte gaan we aanpakken door o.a sodium hyaluronate, glycerine en glucose. Zie mijn behandelingen niet als vervanging van de dermatoloog, maar als ondersteuning.

Je bent in ieder geval van harte welkom!

Ik kan mij voorstellen dat je naar aanleiding van dit blog vragen hebt. Stuur mij dan een WhatsApp bericht of plan een huidadvies gesprek in. Je kan natuurlijk ook een afspraak maken voor een behandeling (Facial), dan gaan we gelijk de huid voorzien van de nodige voedingsstoffen.

Bekijk ook eens de site van: De Psoiasis Vereniging Nederland.

Stralende groet, Laura
www.lauraschoonheidssalon.nl