Skip to main content

Wat is rosacea?
Rosacea ontstaat meestal tussen de 35 en 50 jaar, soms is het al zichtbaar vanaf het 20e levensjaar. Het komt 3x zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. Bijna 20% van de vrouwen boven de 30 jaar met een lichte huidskleur krijgt rosacea, zoals huidtype 1 en 2. Het is een chronische, vasculaire aandoening in verschillende vormen en soorten. Typerend voor rosacea is roodheid van de huid met mogelijke ontstekingen zonder comedonen (mee-eters) en er is geen sprake van schilfering. Het begint vaak rond de neus en verspreid zich later als een soort vlinderpatroon over de wangen. In een later stadium kan het overgaan in constante roodheid met eventueel bultjes en puskopjes met lichte zwelling van de huid. Oogklachten komen bij ruim 50% van alle mensen met rosacea voor. Rosacea is niet besmettelijk.

Verschillende vormen

Erythemateuze teleagiectatische Rosacea
Dit is de meest voorkomende vorm van rosacea. Het wordt gekenmerkt door chronische ontsteking; roodheid, warmte, pijn en zwelling. Het concentreert zich in het midden van het gezicht en kan zich over de wangen verspreiden. Soms ook voorhoofd en kin. In een later stadium kunnen de rode haarvaatjes zichtbaar op de huid aanwezig zijn.

Papulopustular Rosacea
Bij deze vorm van rosacea is de ontstekingsreactie hoger dan bij erytematotelangiectatic en gaat vaak gepaard met bultjes en puskopjes die gevuld zijn met waterig lymfe en afvalstoffen. De aangedane huid is scherp begrensd ten opzichte van de normale huid. De pustels zijn niet gevuld met talg, heel soms zie je comedonen op de slapen. Rondom de mond en ogen is vrij van roodheid. De veroorzaker kan een bacteriële component zijn. De rode neus met ‘kleine witte puistjes’ is ook een vorm van papulopustular rosacea.

Fibromateuze Rosacea
Dit is de meest ernstige vorm van rosacea, ook wel Rhinophyma genoemd. Deze wordt gekenmerkt door knobbels en verdikking van neus, soms ook op de kin en voorhoofd. Dit wordt veroorzaakt door vergroting van talgklieren (talgklierhyperplasie) en toename van bindweefsel (fibrosering) in de huid. Vaak wordt gedacht dat alcoholgebruik oorzaak is van deze aandoening, maar dat is niet zo! Het verergert de symptomen wel. De dermatoloog kan dit o.a. behandelen met een CO2 laser of en sterke TCA peeling.

Oculaire Rosacea
Deze vorm van rosacea heeft alleen invloed op de ogen. Hierbij kunnen de ogen ontstoken zijn, waarbij ze rood zijn en dat je wazig ziet. Je kan het gevoel hebben dat je zandkorreltjes in de ogen hebt. De demodexmijt kan de oorzaak zijn van deze aandoening of een bacteriële infectie. De oogarts kan je hierbij helpen.

Oorzaak
De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan rosacea:
• Vasculair: aandoening aan bloedvaatjes. De bloedvaatjes in het gelaat zijn abnormaal verwijd, door een toegenomen bloedstroom van het gezicht en/of een reactie van buitenaf. Doordat het bloed stilstaat, lokt het een ontstekingsreactie uit.
• Bacterieel: helicobacter Pylori, maagbacterie die een groter leefgebied krijgt. Er is ook een relatie tussen darmklachten en rosacea, de oorzaak is onbekend
• Cathelicidin peptide: deze peptide is vele malen meer aanwezig bij rosacea. De peptide schakelt bacteriën en virussen uit en veroorzaakt hierdoor een ontstekingsreactie. Wat zich kan uiten in roodheid, papels en pustels. De toename van cathelicidin peptide wordt gestimuleerd door UVB stralen, hitte en de demodexmijt
• Demodexmijt: 0,3mm spinachtige mijt dat op de huid leeft in de haarfollikels (folliculorum) en talgklieren (brevis). Ze voeden zich ’s nachts met talg en epitheelcellen, leven twee weken en dan gaan ze dood. De huid reageert met een ontstekingsreactie op de dode demodexmijt. De mijt is bij 80-95% van volwassenen aanwezig, bij 70-jarigen 100%, en bij pasgeborenen komt de demodexmijt niet voor. Mensen met rosacea dragen 4x zoveel demodexmijten bij zich
• DNA: een grootschalig onderzoek bij mensen met rosacea (74.000) heeft aangetoond dat er zeven ‘weeffoutjes’ zijn aangetroffen op het DNA profiel

3 veel voorkomende fases van rosacea
1e fase
Pre-rosacea: rosacea begint vaak met de neiging tot roodheid en de rode flush in de twintigers jaren. Zoals bij emotie, sporten, overgang warm en kou, verkeerd product gebruik. De roodheid houdt langer aan dan normaal.

2e fase
Vasculaire rosacea: de roodheid is vaker constant aanwezig en de haarvaten in nu meer zichtbaar. De huid wordt droger en gevoeliger, soms vetter.

3e fase
Inflammatoire rosacea: pukkels en pustels kunnen zich ontwikkelen. De huid raakt ontstoken, waardoor de roodheid niet meer zal verdwijnen en contant rood zal zijn. De huid kan ook erg lang warm aanvoelen na bijvoorbeeld sporten of sauna. Dit komt omdat de ontstekingswaarde in de huid is verhoogd. De periode van herstel zal steeds langer duren.

Triggers voor rosacea
• Voedingsmiddelen zoals: sterke kruiden, kaneel, hete pepers, paprika’s chocolade, zuivelproducten, soja, tomaten, spinazie, aubergine, avocado, curry, pruimen, lever, chocolade, vanille, kaas, banaan, citrus, rozijnen, azijn
• Alcohol: Rode wijn zorgt voor opvlammingen, door histamine en resveratrol. Witte wijn en likeur verhogen het risico op rosacea, door hoge concentraties alcohol
• Hete dranken, zoals koffie en thee
• Airborn allergenen: pollen, huisstofmijt, hondenroos en kattenroos
• Contact allergie; zoals nikkel
• Temperatuursverschillen, sterke wind, vochtigheid , zon en kou
• Warmte door inspanning, warm bad, sauna of opvliegers
• UV-B straling
• Overgevoeligheid van ingrediënten in producten: alcohol, toverhazelaar, parfum
• Hormonen (opvliegers tijdens de overgang)
• Vaatverwijdende medicijnen, corticosteroïden
• Emotie: stress, angst, boosheid, schaamte

Behandeling van rosacea
De arts zal de diagnose rosacea bij jou vaststellen.
Rosacea wordt ook wel beschreven als een systeemziekte, wat aangeeft dat het dieper gaat dan alleen de huid en ogen. Daarom is bij ernstige gevallen een totaal aanpak noodzakelijk, doe dit onder begeleiding van arts:
• Ontzuren en darmflora opbouwen
• Vaatwanden verbeteren
• Ontstekingen verhelpen
• Huid barrière herstellen
• De huid verdikken

Vaak wordt de behandeling bij de huisarts of dermatoloog gestart met een crème, metronidazol of Soolantra (ivermectine), die de demodexmijt dood en ontsteking remt. De onderstaande medicatie kunnen ook voorgeschreven worden bij uitgebreide rosacea:
• Orale medicijnen, zoals antibiotica of in ernstige gevallen Roaccutane (isotretinoine)
• Mirvaso gel bevat brimonidine (vaatvernauwend)
• Azelainezuur 14% (ontstekingsremmend), kan de huid irriteren
• Betamethasone/fusidinezuur crème (antibiotioca)
De medicijnen zijn in veel gevallen noodzakelijk om de roodheid en ontstekingen te onderdrukken en de huid te kalmeren, waardoor de klachten verminderen. Maar helaas pak je hiermee de oorzaak niet aan, omdat deze onbekend is. Daarom is het verstandig om de huid te versterken en de triggers zoveel mogelijk te vermijden.

Wat kan jezelf doen?
• Onderzoek wat voor jou de triggers zijn, probeer deze zoveel mogelijk te vermijden
• Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht in het gezicht.
• Bescherm je huid met een zonnebrandcrème die je beschermen tegen UVA en UVB stralen. Het liefst met titanium dioxide en zinkoxide, want deze geven de minste irritatie (minerale zonnebrandcrème)
• Door de juiste ingrediënten op je huid te gebruiken kan je de huid barrière herstellen, ontstekingen verminderen en de huid verdikken. Mooie ingrediënten hiervoor zijn: niacinamide, magnesium ascorbyl fosfaat, koper peptide, zink, groene thee en vitamine A. Denk hierbij aan producten voor dagelijks gebruik en maskers om de huid te kalmeren
• Verbeter de hydratatie. Kijk naar de volgende ingrediënten glycerine, urea, hyaluronzuur en sodium PCA
• Bij een droge huid is het belangrijk dat je vocht vast houdt in de huid. Shea butter, dimethicon en zink zijn hier mooie ingrediënten voor
• Zorg voor ontstekingsremmende ingrediënten in producten zoals: niacinamide, vitamine E, aloë vera, panthenol en/of wilgenschors
• Versterken van de haarvaten door flavonoïden zoals druivenpitextract, vitamine C, E en K, ginkgo bilboba in producten te gebruiken. Paardenkastanje verstevigd de aders en bloedvaten en ondersteunt de doorbloeding.
• Gebruik geen harde scrubs en producten die alcohol en/of parfum bevatten
• Eet gezond! Wat voor heel veel mensen geldt, maar zeker voor mensen met rosacea: veel omega 3, vitamine B, antioxidanten, vitamine C en verse groente. Darmen ontzuren kan ook bijdragen om rosacea te verminderen, maar doe dit onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut of diëtist. Het is verstandig om een voedingsdagboek bij te houden, zodat je de triggers kan vermijden.

Onthoudt dat rosacea een trage wondgenezing heeft, dus heb geduld. Tevens spelen hormonen een rol bij het opvlammen van rosacea.

Behandeling in de salon
Het is mogelijk om rosacea bij mij in de salon te behandelen, zodat de klachten verminderen. Door middel van een huidadvies gesprek gaan we achterhalen wat jouw triggers zijn. De volgende stap is de chronische tekorten in de huid aan te vullen, zodat we een stabiele basis creëren. Bij mensen met rosacea is er vaak een chronische te kort aan vitamine A. Vitamine A kan beschadigd DNA herstellen en vochtbalans reguleren, 0,3 % vitamine A heeft al een gunstig op rosacea. Vitamine C zorgt ervoor dat de vaatwanden worden versterkt. Niacinamide is een heel mooi ingrediënt om de huid barrière te herstellen en de roodheid te verminderen. De huid zal eerst in balans moeten komen, voordat we kunnen overgaan op intensievere behandelingen. Denk hierbij aan microneedling in combinatie met hyaluronzuur en peelings op basis van milde zuren. Hierdoor worden aangedane cellen vervangen door nieuwe gezonde cellen, waardoor je de huid versterkt en de weerstand van de huid vergroot. Niet iedere huid met rosacea kan deze behandeling ondergaan, dan kiezen we voor een milde behandeling waarbij we de huid volledig tot rust brengen.
Verder kan ik je algemene tips geven om ook vanuit binnenuit te werken aan een gezonde huid. Echter bij hardnekkige problemen adviseer je om dit samen te doen met een dermatoloog en een orthomoleculair therapeut/diëtist. Op de site van NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologen en Venereologie) vind je ook goede adviezen over rosacea.

Ieder persoon is uniek, met je eigen DNA, je eigen levensstijl, huidmicrobioom en kwetsbaarheid van de huid. Ik zal je zo goed mogelijk begeleiden in het proces naar een gezondere huid, waarbij we de weerbaarheid van de huid verhogen en de heftige roodheid verminderen.

Ik kan mij voorstellen dat je vragen hebt naar aanleiding van dit blog. Stuur mij dan een Whatsapp bericht of maak een afspraak voor een huidadvies gesprek.

Stralende groet, Laura