Skip to main content

Vitiligo

Wat is vitiligo?
Vitiligo is een onschuldige, maar vaak storende aandoening waarbij de huid en/of het haar pigment verliest. Vitiligo plekken zijn wit van kleur, alle pigment is eruit verdwenen (depigmentatie) met een scherpe begrenzing van de normale huid. De voorkeursplaatsen zijn vaak in het gezicht, de handen en plekken in de schaamstreek. Het kan als een zeer belastend probleem worden ervaren, wat consequenties kan hebben voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Oorzaak?
De precieze oorzaak van vitiligo is nog onbekend. Er bestaan verschillende theorieën over, de meest besproken zijn auto-immuunziekte of genetisch bepaald. Bij een auto-immuunziekte richt het afweersysteem zich tegen de weefsels/cellen van je eigen lichaam, hierdoor worden de pigmentcellen vernietigd. Vitiligo komt vaak voor bij verschillende personen in één familie, vandaar de genetische theorie. Je ziet het ook vaker bij mensen die aan een bepaalde ziekte lijden zoals schildklier, suikerziekte en alopecia areata (haarverlies). Ongeveer 1% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo.

Risicofactoren

De onderstaande factoren kunnen vitiligo verergeren:
– Ernstige ziekte
– Operaties
– Zwangerschap/bevalling
– Zonnebrand
– Huidschade door verwonding
– Emotionele stress

Behandeling
Mijn advies is om naar een dermatoloog te gaan die zich heeft gespecialiseerd in behandeling van vitiligo. De specialist kan je de juiste adviezen geven en een eventuele behandeling met jou bespreken. Hou er wel rekening mee dat vitiligo heel lastig te behandelen is en dat de behandeling soms jaren kan duren. Het doel van de behandeling zal zijn: terugkeer van het pigment en verder verlies van pigment tegengaan. Wacht niet te lang om naar een specialist gaan. Hoe eerder je begint, hoe beter het resultaat zal zijn.

Wat kan je zelf doen?

Mocht je de plekken vervelend vinden, dan kun je zelf kan de gedepigmenteerde plekken voorzien van huidkleurige camouflage make-up. Ga naar een huidspecialist die hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd, zij kan jou hierbij ondersteunen. Je kan ook gebruik maken van een zelfbruiner, waardoor de kleur verschillen minder groot worden. Het voordeel hiervan is dat het een aantal dagen blijft zitten.

En het belangrijkste: zorg voor een goede zonbescherming door middel van kleding en een goede SPF. Omdat het pigment uit de huid is, heeft het geen natuurlijke bescherming meer. De huid zal hierdoor eerder verbranden en door verbranding kunnen er meer witte plekken ontstaan. Door een goede bescherming zal de omliggende huid minder bruin worden en daardoor minder afsteken tegen de witte huid.

Mocht je vragen hebben, dan kan je mij altijd een WhatsApp bericht sturen of een afspraak maken voor een huidadvies gesprek. Ik begrijp dat vitiligo heel lastig voor je is. Helaas heb ik geen behandeling voor dit huidprobleem, maar ik kan je wel adviezen geven. Bekijk ook eens de site van Patiëntenvereniging: Landelijke Vereniging voor Vitiligo Patiënten.

Stralende groet, Laura