Skip to main content

Pigmentatie door de zon

Pigmentatie door de zon
Positieve invloed van de zon
Veel mensen koesteren de zon, het heeft een positieve invloed op ons humeur. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D gevormd, wat ontzettend veel voordelen oplevert voor ons lichaam, bijvoorbeeld stimulering van botaanmaak. Bij veel huidproblemen wordt zelfs een te kort gezien van vitamine D. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis, rosacea en acne. Zonder zonlicht kan de mens ook niet bestaan. Onderschat de positieve invloed van de zon dus niet! In deze blog ga ik het hebben over de verschillende soorten straling van de zon, en de invloed van deze straling op jouw huid. Blijf vooral lezen als je dit interessant vindt!

UVA stralen
UVA stralen dringen diep door in de huid. UVA is verantwoordelijk voor huidbeschadiging, huidkanker en veroudering. Deze stralen zijn altijd aanwezig, ook als de zon niet schijnt. Deze stralen gaan dwars door kleding, een wolkendek en glas heen. Zorg ervoor dat je altijd een SPF koopt met een hoge UVA bescherming, zodat je zeker weet dat je goed beschermd bent. Op deze manier ben je niet alleen beschermd tegen verbranding door de zon, afkomstig van UVB stralen, maar ook tegen beschadiging van de huid, huidkanker en huidveroudering. Een zonnebank straalt vooral UVA licht uit, waardoor je huid sneller veroudert en het risico op huidkanker wordt verhoogd. Dit is dan ook de reden dat zonnebank meestal wordt afgeraden.

UVB stralen
UVB stralen dringen minder diep de huid in, zij zijn verantwoordelijk voor het bruine kleurtje op je huid. Afhankelijk van je huidtype kunnen ze verbranding, allergische reacties en huidkanker veroorzaken. Je zal sneller verbranden als je een lichter huidtype hebt. Zonkracht, de stand van de zon, dichterbij de evenaar of in de bergen, beïnvloeden de sterkte van de UVB stralen. Weet ook dat zand, water en sneeuw zonnestralen weerkaatsen, waardoor je huid sneller verbrandt. In Nederland zijn UVB stralen voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. UVB stralen gaan niet door glas of kleding. Je lichaam maakt vitamine D aan door UVB stralen. Als je een lichte huid hebt, dan is dagelijks 15-30 minuten in de zon voldoende om vitamine D aan te maken. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt.

Negatieve invloed van de zon
Naast positieve invloed, heeft de zon in bepaalde opzichten ook een negatieve invloed op je huid. Een voorbeeld hiervan is het ontstaan van pigmentvlekken. Deze ontstaan door regelmatige blootstelling aan zonlicht. Hierdoor kunnen de pigmentcellen in de war raken en zorgen voor een ophoping van pigment op een bepaalde plek. Tevens ontstaat er door de zon vroegtijdige veroudering van de huid en is de kans op huidkanker aanzienlijk verhoogd.

Pigmentvlekken
De meeste pigmentvlekken ontstaan met het ouder worden, omdat de huid dan aan te veel zonuren is blootgesteld. Soms ontstaat er pigment onder invloed van hormonen na de zwangerschap een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd. Je kan ook te maken hebben met PIH, post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit is een donkere, maar onschuldige pigmentstoornis. Meestal gaat dit vanzelf over. Bij PIH en melasma is het niet verstandig om een laser te gebruiken, omdat dit warmtebronnen zijn en die kunnen het erger maken. Voorbeelden hiervan zijn IPL/ OPL/ RF en infrarood. Dit is wel mogelijk bij ouderdomsvlekken en zonnevlekken. Een chemische peeling werkt perfect op pigmentatie.
Vroegtijdige veroudering
Door overmatig zonlicht ontstaat vroegtijdige veroudering. Dit houdt in dat de elasticiteit en collageen vermindert, hierdoor ontstaan rimpels. Je kan last krijgen van vlekkerige verkleuring, droge huid en uitgezette bloedvaatjes.

Egale huid
Veel mensen vinden de pigmentvlekken op hun gezicht, decolleté en/of handen storend. In veel gevallen is hier gelukkig wel wat aan te doen. Afhankelijk van de oorzaak en diepte van de pigmentvlekken stellen we samen een behandelplan op. Na één behandeling zie je al vermindering van het oppervlakkig pigment. De aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd en corrigeert de pigmentcel.
Advies
Als huidspecialist is het mijn taak om mensen uit te leggen om verstandig met zon om te gaan. Kom daarom langs voor een huidadvies gesprek of een behandeling.

Hier volgen een aantal tips om pigmentvlekken te voorkomen:
* Gebruik altijd een SPF met een hoge UVA bescherming, zomer en winter
* Zorg dat je voldoende antioxidanten met je voeding binnenkrijgt
* Gebruik onder je een SPF een extra antioxidant, zoals vit B3, C, E of glutathion
* Bij een lichte huid en zonkracht hoger dan 3 of 4, om de 2 uur insmeren
* Zoek schaduw op tussen 12.00-15.00u
* Spuit geen parfum op als je die dag in de zon gaat
* Vermijd irriterende ingrediënten in producten, zoals alcohol, parabenen en parfum
* Wees voorzichtig met glycolzuur en retinol, deze exfolieren de huid
* Heb je een wondje vermijd dan de zon, daar is de huid niet goed beschermd

Veiligheid, deskundigheid en strikte hygiëne staan bij mij hoog in het vaandel! Je bent van harte welkom in mijn salon.

Stralende groet, Laura